Peder Brende Jenssen
Peder er koordinator for Dembra lærerutdanning og ansatt ved HL-senteret.
I denne FoU-satsingen ønsker vi å utvikle læringsressurser for lærerutdanning og videregående opplæring som svarer på kompleksiteten i konspirasjonstematikken. Vi har fokus på tverrfaglige tilnærminger og en kombinasjon av pedagogiske og fagdidaktiske perspektiver som skal bidra til å lage ressurser av høy kvalitet. Dembra gjennomfører FoU-en på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.
Mange lærere er opptatt av konspirasjonsteorier. Konspirasjonsteorier er et element i mange av de antidemokratiske bevegelsene som har vært på fremmarsj de siste årene. Ulike kriser og internett har bidratt til nye varianter og økende spredning av konspirasjonsteorier.
Forestillinger om fiendtlige krefter som utøver kontroll kan bidra til synkende oppslutning om demokratiske prosesser og institusjoner. Slike forestillinger kan dermed bli et hinder for demokratiske løsninger som er forankret i reell demokratisk debatt. Mistillit mot «offisielle» sannheter er et vesentlig element i konspirasjonstenkningen. Forskningen om konspirasjonsteorier minner allikevel om at det er viktig å skille mellom rasjonell kritikk mot illegitim maktutøvelse og generaliserte forestillinger om «mørke krefter bak kulissene.»
På den andre siden finnes det faktisk illegitim maktutøvelse av aktører som opererer utenom nettopp demokratiske beslutningsprosesser - så: hvor går grensen mellom maktkritikk og konspirasjonstenkning? Hvordan oppdage og møte konspirasjonsforestillinger? Og hvordan forebygge årsakene for en grunnleggende konspirasjonsmentalitet?
Med utgangspunkt i skolens demokratiske samfunnsmandat inngår innsikt i logikken bak konspirasjonstenkning og mekanismene som bidrar til oppslutning om konspirasjonsteorier i både lærernes profesjonskompetanse og den kritiske forståelsen elevene skal oppnå. Dette gjelder også bevissthet om forskjellen mellom legitim maktkritikk og konspirasjonstenkning.
Prosjektet startet våren 2023 og avsluttes høsten 2024.
Dembra har samarbeidet med HVL i forsknings- og utviklingsprosjekter.
Dembra LU har samarbeidet med Mysen vgs. i forsknings- og utviklingsprosjekter.
Dembra har samarbeidet med NTNU i forsknings- og utviklingsprosjekter.
Dembra har samarbeidet med Høgskulen i Volda i forsknings- og utviklingsprosjekter.
Dembra har samarbeidet med NLA Høgskolen i forsknings- og utviklingsprosjekter.
Dembra har samarbeidet med UiB i forsknings- og utviklingsprosjekter.
Raftostiftelsen er en ideell, politisk uavhengig organisasjon som arbeider for menneskerettigheter. Stiftelsens kjerneaktiviteter er årlig utdeling av Raftoprisen, oppfølgingsprosjekter knyttet til Raftoprismottakere og undervisning i demokrati og menneskerettigheter. Raftoprisen tildeles personer og organisasjoner som står i frontlinjen i kampen for menneskerettigheter og demokrati. Stiftelsen ble etablert i 1986 for å minnes professor Thorolf Raftos arbeid for menneskerettigheter.
Dembra LU har samarbeidet med Nordahl Grieg vgs. i forsknings- og utviklingsprosjekter.
Peder er koordinator for Dembra lærerutdanning og ansatt ved HL-senteret.
Claudia er leder av Dembra for lærerutdanningen, forsker ved HL-senteret og professor ved MF vitenskapelig høyskole.